FLL Benelux finale – nabeschouwing

Waar moet je beginnen met een blogje over een evenement dat zo groot was en zoveel indrukken achterliet, dat een ADHD’er zoals ik (die haar pilletje juist op die dag vergat in te nemen) pas op de woensdag na het evenement (op zaterdag) voor het eerst weer een beetje normaal kon denken …

Ondergetekende is niet meer de allerjongste, maar het verbaast mij niets als menig kind dat afgelopen zaterdag in Villa Flora te Venlo was, nu nog rond loopt te stuiteren van plezier.

Door: Margriet Schetselaar (met bijdragen van Brigitte van Helden, Sander Ezendam)

Terwijl de locatie klaar werd gestoomd voor de Benelux finale, begon de dag voor teams met de bus of autoreis naar de locatie. Er stond zelfs een file naar de locatie en toen ze eenmaal ter plaatse waren, liepen de kinderen via de ‘spelerstunnel’ naar hun pit area. Een donkere tunnel gevuld met rook, special effects en Starwars muziek verwelkomde de teams via de rode loper bij de FLL Benelux finale. Voor vele kinderen was het eerste WOW momentje gecreëerd.

Voor teams stonden 15 fantastische Science festival bedrijven te wachten. Kinderen konden werken met een grote plotter van Océ, techniek activiteiten ondernemen in de techniekstand van OTIB en Science on tour van Twente Academy. Weet jij hoe botten werken? Dit kon ervaren worden in de Pret met je Skelet workshop van TU/e Junior. Voor de allerkleinsten was er ook de DINO stand en tijdens de LEGO bouwwedstrijd werden de mooiste creaties gemaakt. Heutink pakte uit met hun LEGO Education stand waar LEGO Doktoren Martijn en Eric alles konden uitleggen over LEGO Mindstorms. Ook kon je op de foto met een LEGO Mammoet met het green screen van Magic Shoot. Team Impossible Robotics stond met hun FRC robot demonstraties te geven. Als laatste konden de handen uit de mouwen worden gestoken bij de HAS Hogeschool en het Cita Verde College of gekookt worden bij Kokkerelli Kinderuniversiteit.

Om 16 uur waren de laatste wedstrijden afgelopen en al gauw steeg de spanning voor de FLL Live uitzending. Helaas hadden we problemen om de uitzending te streamen maar ter plaatse konden de duizenden aanwezigen meekijken hoe experts vertelden over de FLL, het thema TRASH TREK, innovatiekracht en ‘hoe ben je een goede coach’. Afgesloten werd met het thema van komend jaar. Je kunt de beelden hier terug kijken want er worden heel veel tips gegeven waar jij komend jaar ook heel veel aan kunt hebben.

De teams

Ieder jaar hebben we leuke teams en geweldige coaches. Dit jaar hadden we vijftig super teams die samen zorgden voor een geweldige sfeer. Het waren teams en coaches die bereid waren elkaar te helpen. Je kunt je alleen plaatsen voor de Benelux finale via één van de officiële voorrondes van de FIRST LEGO League. Vanaf 1 april starten weer de inschrijvingen en kun jij je ook weer inschrijven. Wil je weten wie er mee hebben gedaan aan de Benelux finale? Hier staan alle deelnemers.

Hoofdjury tunnel

De FLL Live uitzending liep naadloos over in de prijsuitreiking. Hoofd juryleden Jan en Sanne overhandigden in de spelerstunnel de enveloppen aan de presentatoren Dick en Dries. Het langverwachte moment was eindelijk gekomen. Alle winnaars kun je hier vinden.

De Champion’s Awards

Leeftijd is lang niet altijd bepalend voor wie er met de mooiste prijzen naar huis mag gaan. Niet voor de eerste keer ging de hoofdprijs naar een team met basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Het maakt evenmin uit of je een meisje of een jongen bent. Maar daarover vertellen we meer in het volgende blog.

imgp7451

Facility Support Champion’s Award:

1e prijs       team 2755 Cadmes Creators (vriendenteam van Cadmes BV met kinderen van o.a. de Jozefschool uit Uden)
2e prijs       team 3179 Montessori Trash Trek Rangers (Montessorischool Wassenaar)
3e prijs       team 3331 EV8 (vriendengroep uit Nieuw-Buinen)
4e prijs       team 3225 JustNormal (CSG Comenius uit Leeuwarden)
5e prijs        team 2787 de aFvaLLbusters (De Telgenborch uit Almelo)

Vier van deze teams gaan de Nederlandse en Belgische eer vertegenwoordigen in St. Louis in de VS of Tenerife in Spanje. De winnnaars, Cadmes Creators, hebben besloten niet naar een internationaal toernooi te gaan. Zij ontvingen een prachtige Science show van TU/e Junior en vrijkaartjes voor Zooparc Overloon.

Enkele ‘veteran’ coaches (Floor van het Maerlant Lyceum te ’s-Gravenhage en Harald van het Libanon Lyceum te Rotterdam) hebben al aangegeven dat zij de teams die internationaal gaan (dit jaar vier van de vijf teams die voor de eerste keer internationaal gaan), willen ondersteunen met tips & tricks.

De vrijwilligers

Natuurlijk is zonder vrijwilligers geen enkel succesvol evenement mogelijk. Maar onze vrijwilligers … die zijn wel zo bijzonder. Zonder uitzondering sprongen ze eruit. Er liepen er bijna tweehonderd rond dus het zijn er teveel om bij naam te noemen. Daarom benoemen we een paar van onze key-vrijwilligers.

Zo was er Sander Leemans. Hij is al jaren betrokken bij diverse regionale, nationale en internationale toernooien. Dit jaar was hij hoofdscheidsrechter. Samen met andere vrijwilligers was hij dit jaar betrokken bij de vertalingen van de Challenge documenten.

Waar zouden we zijn zonder Amber Marijs. Zij is al jaren onze vaste science festival coördinator. Zij onderhoudt de contacten en kent de deelnemende partijen ondertussen zo goed, dat zij tijdens de opbouwdag de indeling wijzigt “omdat zij weet dat het bij de fotobooth van Magic Shoot altijd erg druk is”.

Dan is er natuurlijk nog het IT-clubje. Martin Poelstra en Rikkert Koppes waren er tijdens de dagen bij. Maar nog meer vrijwilligers zijn het hele jaar door druk bezig met het programmeren van van-alles-en-nog-wat zodat ieder jaar op de regiofinales en de Benelux finale de scores digitaal via een tablet kunnen worden verwerkt.
Het wedstrijdschema wordt al jaren door een vrijwilligster gemaakt, namelijk Felienne Hermans.
Ook de juryformulieren zijn door vrijwilligers vertaald en de judging lite (programma dat wordt gebruikt om te jureren) is ook verbeterd dankzij de key-vrijwilligers. Er zijn zoveel onmisbare key-vrijwilligers dat we de kans lopen iemand te vergeten. De presentatoren, Dick en Dries, die meedenken over de openingsceremonie.

Verder is de live-uitzending dit jaar fantastisch voorbereid en uitgevoerd door Kenny Meesters, Hans Loomans en Jeroen Bosch enzovoort enzovoort.

Grote dank gaat ook uit naar Henk van der Wal die aanwezig was met het FRC team Impossible Robotics. Hij is er altijd bij, ongeacht de locatie van de Benelux finale. Ook komt hij zonder aarzeling vanuit Groningen naar Eindhoven voor onze jaarlijkse klusjesdag die vooraf gaat aan de Benelux finale.

De relaties

De FIRST LEGO League komt niet tot stand zonder de hulp van diverse relaties. Tijdens de Benelux finale is er altijd een moment om deze relaties te bedanken en stil te staan bij de rol die zij hierin spelen. Dit jaar hebben we tijdens het relatieprogramma in een kort interview even stilgestaan bij het keuzeproces van iemand die techniek heeft gestudeerd. Rob Fastenau, bestuursvoorzitter van Stichting Techniekpromotie, vertelde zijn verhaal omtrent zijn keuze voor de studie natuurkunde. Het ging over zijn fascinatie om bruggen te willen bouwen, welke is ontstaan door de watersnoodramp. Deze heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn jeugd in Zeeland. Fascinatie voor techniek ontstaat vaak door een vorm van onderdompeling in bepaalde belevenissen. De koppeling naar onderwijs was daarna een eenvoudige en Harrie Schlechtriem, projectleider educatie van Museumplein Limburg, vertelde een en ander over ontdekkend en ontwerpend leren waarin die ‘onderdompeling’ ook weer aan de orde kwam. Beleving blijkt dus enorm belangrijk in dit proces en dat werd goed duidelijk.

Regiopartners werden tijdens deze dag in de gelegenheid gesteld kennis te maken met Alisha van LEGO Education. Regiopartners voeren voor Stichting Techniekpromotie de regionale wedstrijden uit van de FIRST LEGO League en zijn daardoor enorm belangrijke relaties. Het is van het grootste belang dat zij van alle ins & outs op de hoogte zijn. De meeting met Alisha werd door de regiopartners zeer op prijs gesteld.

Daarnaast konden belangstellenden een goed beeld krijgen van de werkwijze van de jureringen. Deze werden als het ware nagespeeld met vier geselecteerde teams. Het gaat, naast de robotwedstrijden om drie verschillende onderdelen. Er wordt gejureerd op de onderdelen Core Values, Project en Robot Design. Het werd vele gasten duidelijk dat FIRST LEGO League meer is dan ‘spelen met een robot’ maar dat er voor kinderen veel ruimte is voor ontwikkeling in de breedste zin het van het woord: technisch, taalkundig, sociaal en persoonlijk.

Kijk hier voor alle foto’s: Foto’s Benelux finale 2016 (Flickr)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s