LEGO® WeDo 2.0

Bij de term robotica denk je waarschijnlijk niet aan een groene LEGO-kikker, maar daar komt binnenkort verandering in. LEGO heeft namelijk de WeDO 2.0 onthuld, de opvolger van de WeDo-kit die kinderen op een speelse manier de basis van robotica aanleert. De LEGO WeDo 2.0 is vanaf de zomer verkrijgbaar in Nederland. Stichting Techniekpromotie is een van de partijen die door lego education is gevraagd om te testen. Mijn collega Mark en ik hadden de eer de WeDo 2.0 alvast te testen met leerlingen van groep 3 en 4 van De Telgenborch in Almelo. Wie wil dat nu niet?!

Door: Sanne Respen

Lego WeDo 2.0 Kikker

LEGO WeDo is officieel een 7+ programma maar naar onze ervaring zonder meer geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Er zijn zelfs kinderen van 5 jaar die er al prima mee aan de slag kunnen. De kinderen leren op een speelse en eenvoudige manier programmeren. De robot en het programma zijn makkelijk in het gebruik maar de kinderen raken er niet gauw op uitgekeken. De stelling is dan ook ‘easy to use, hard to master’. De WeDo 2.0-set bestaat uit losse onderdelen. De kern van de robot is een Bluetooth Smarthub die de motor en de beweging- en lichtsensor aanstuurt. Met de bekende LEGO-blokjes kunnen de kinderen de robot naar eigen smaak vormgeven. Ze leren op een laagdrempelige en visuele manier programmeren. Heel eenvoudig, door icoontjes te verslepen en aan elkaar te plakken tot een programma. Ieder icoontje staat voor een opdracht aan de robot.

De kinderen kunnen er niet alleen in de klas mee aan de slag, ze kunnen ook deelnemen aan de FIRST® LEGO® League Jr., een techniekeducatie programma voor meer dan 40.000 kinderen uit meer dan 29 landen. De kinderen onderzoeken een jaarlijks wisselend thema en bouwen een model van LEGO-onderdelen met minimaal één bewegend onderdeel, LEGO WeDo wordt hierbij vaak gebruikt. Tijdens het hele traject staan de Core Values, zoals sportiviteit, samenwerking en respect hebben voor elkaar, centraal. Uiteindelijk presenteren de kinderen hun bevindingen door middel van een LAAT ZIEN poster op een expo tijdens een van de regiofinales van de FIRST LEGO League (het vervolg en de verdieping op de junior versie). Wil je meer weten over de FIRST LEGO League Jr.? Neem dan een kijkje op FLL jr.

LEGO WeDo 2.0-Set

Terug naar afgelopen vrijdag op De Telgenborch. Juf Marijcke van groep 3 is een zeer ervaren teamcoach die ook altijd klaar staat om andere (nieuwe) teams te helpen en begeleiden. Zij heet ons van harte welkom en stelt ons voor aan de kinderen. Ze vertelt dat wij met een aantal kinderen de nieuwe versie van LEGO WeDo gaan testen en ze vraagt wie dit zou willen doen. Alle kinderen steken hun vinger op. Zes kinderen zijn de gelukkigen en mogen direct aan de slag.

Kinderen aan het werk met de LEGO WeDo 2.0

Kinderen aan het werk met de LEGO WeDo 2.0

Kinderen aan het werk met de LEGO WeDo 2.0

Binnen no-time en zonder enige begeleiding bouwen de kinderen de LEGO onderdelen om tot een echte robot die kan rijden, denken en alles doet wat je kunt verzinnen. Het programmeren gaat ze gemakkelijk af. Ongemerkt, en heel natuurlijk leren ze via de computer om hun bouwwerkje te besturen en ervaren ze dat robots en computers helemaal niet zo ingewikkeld zijn (als doorgaans met name de leerkrachten denken). De eerste ervaring is gelegd. Als we gaan opruimen, vraagt een van de kinderen: “Wanneer gaan we weer programmeren?”. Een betere afsluiting hadden we ons niet kunnen wensen. Dat belooft wat!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over de LEGO WeDo 2.0? Kijk dan op: LEGO WeDo 2.0.

Zie ook artikel van Heutink: 2016-02-23: Heutink-over-LEGO-WeDo-test.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s