Lesmateriaal 2017 Techniek Toernooi

Door: Sanne Respen

De regiofinales van het Techniek Toernooi zijn net voorbij en de voorbereidingen voor de grote finale op 2 juni in Arnhem zijn in volle gang. Maar wist je dat we ook alweer druk bezig zijn met de ontwikkeling van het lesmateriaal voor het schooljaar 2016-2017?

Het thema voor 2016-2017 is ‘vooruitgang’, een breed en uitdagend thema. Je kunt hierbij denken aan aandrijving, energie, voertuigen, maar ook aan innovatie. De opdrachten zijn dan ook zeer divers.

De afgelopen weken zijn de opdrachten getest. Het schrijven en uitwerken van de opdrachten kan dus beginnen! Net als dit jaar worden er ook weer lesactiviteiten ontwikkeld ter voorbereiding op de wedstrijdopdrachten van het Techniek Toernooi. Binnen deze lesactiviteiten staat in het bijzonder het onderzoekend leren centraal. Hiermee kunnen de kinderen zich voorbereiden op de ontwerpopdrachten van het Techniek Toernooi. Stel je gaat een speedboot ontwerpen. Je moet dan eerst onderzoeken wat de beste manier van aandrijving is en welke materialen je nodig hebt, voordat je een boot kunt gaan ontwerpen en maken. Dat is ook precies de achterliggende gedachte achter de lesactiviteiten en wedstrijdopdrachten. Die vullen elkaar dus goed aan. Het lesmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Natuurkundige Vereniging.

Daarnaast ontwikkelt het Nederlands Openluchtmuseum extra lesmateriaal ter aanvulling op de wedstrijdopdrachten. De opdrachten worden historisch verbonden met de presentaties, ambachten en historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Op deze manier leren en ervaren kinderen hoe techniek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en hoe techniek verweven is in het dagelijks leven.

Wil je meer weten over het Techniek Toernooi? Kijk dan op www.techniektoernooi.nl. Op donderdag 2 juni 2016 tijdens het Techniek Toernooi in Arnhem worden de opdrachten voor het schooljaar 2016-2017 gepubliceerd. In september 2016 is het lesmateriaal gratis te downloaden via de website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s