BLOG 1: STICHTING TECHNIEKPROMOTIE GOES USA

first lego league world festival, st. louis usa

Auteur: Brigitte van Helden

Sommige mensen hebben heel veel geluk en op dit moment ben ik een van die mensen. Gisterenavond (maandag 25 april) ben ik aangekomen in        St. Louis, Missouri, voor het World Festival. FIRST, de organisatie waarvoor we als Operational Partner de FIRST LEGO League en de FIRST LEGO League junior uitvoeren, houdt hier zijn grote wereldkampioenschap. Ook twee Nederlandse teams doen mee en die zullen nog aan bod komen in het blog.

 

World Festival St. Louis USA

 

 

Een bofkont, zo voel ik mezelf dan toch echt. Voor je werk een reis maken en dan ook nog naar de USA, voor mij een favoriet land. Niet zozeer dat ik er zou willen wonen, maar gewoon omdat het zo bijzonder is. En warm, niet te vergeten. Terwijl in Nederland Koningsdag wel erg koud lijkt uit te pakken, is het hier 30 graden. Dat gaat niet zo blijven, maar het voelt voor mij toch wel lekkerder dan de Hollandse kou. Het leuke van dit land is dat je gewoon de taal spreekt, jezelf goed kunt redden en toch heel ver van huis bent. In een heel andere cultuur, want wij Hollanders willen ons nog weleens vergelijken met Amerikanen maar we zijn echt heel anders. Het is echt een andere wereld, met al zijn voor- en nadelen.

Twee Nederlandse teams hebben de oversteek gemaakt om hier, in aanwezigheid van allemaal teams die ook in hun land winnaars waren, de competitie aan te gaan. Ik zal ze volgen en proberen iets van hun belevenissen vast te leggen.

Ik hoop ook veel mee te krijgen van de werkwijze die hier door FIRST wordt gehanteerd. Als directeur van STP kan ik daar mijn voordeel mee doen. Sommige dingen zullen voor ons zinvol zijn, andere dingen misschien niet. Het is megagroot hier, dat is al een enorm verschil. Maar ook wij lopen tegen onze grenzen aan qua omvang in teams, met de Benelux-finale. Ik ga inspiratie opdoen, de komende dagen. Veel luisteren, kijken, kennismaken, ervaren, kortom: een onderdompeling….

Nog even wat leuke ervaringen die ik graag wil delen. Ik vloog met United Airlines naar Houston. Alleen vliegen betekent ook dat je soms weinig aanspraak hebt. Dat had ik dit keer niet. Ik zat naast een bejaarde dame (81 jaar) uit Delaware. Hoewel zo vaak even sliep hebben we ook even tijd gehad om te praten en een beetje kennis te maken. Natuurlijk kwam de Amerikaanse politiek aan bod. Iets waar zij zich best wel zorgen om maakte. Maar we hebben ook gesproken over de missie die wij als stichting hebben en die FIRST heeft in Amerika. Ze kende het event niet (ook begrijpelijk op die leeftijd) maar ze was wel erg enthousiast over het werk wat we doen. Ze was zelf ook academisch geschoold en vindt het belangrijk dat kinderen bekend zijn met STEM (Science, Technology, Engineering and Math). Vond ik toch leuk om te horen!

Aangekomen in St. Louis werd ik nog even geconfronteerd met een voor mij heel onbekend fenomeen. De toiletruimten worden op het vliegveld gebruikt als Tornado shelter. Ik had even een foto moeten maken van het bordje, maar dat ben ik door vermoeidheid even vergeten. Een tornado, iets wat bij ons totaal geen rol speelt, maar hier blijkbaar bij het leven hoort.

Zo, ik ga zo dadelijk op zoek naar de FIRST Innovation Fare, waar alle sponsors zich presenteren. Tot snel!

Brigitte van Helden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s