BLOG 3: STICHTING TECHNIEKPROMOTIE GOES USA

FLL World Festival, ST.Louis,USA. FLL in Full Swing

Auteur: Brigitte van Helden

Na de jureringen van gisteren volgden de robotwedstrijden van de FLL vandaag. Naast dat ik mijn best doe om de Nederlandse teams te volgen, heb ik ook een eigen programma. Dat zorgt af en toe voor conflicten want het lukt me nog niet om een stand-in te klonen. Misschien dat we daar nog een keer wat innovatiefs voor kunnen bedenken. Het schaap Dolly was geen succes, kan ik me nog herinneren…

WeDo 2.0

blog3-foto1 Mijn dag begon met een workshop om de nieuwe WeDo 2.0 te leren kennen. Ik had daar al veel over gehoord. Ik wilde graag weten op welke manier deze ontwikkeling iets voor STP en kids in Nederland in de leeftijd van 6-9 jaar zou kunnen betekenen. Er zelf mee bezig zijn is een prima manier om een beeld te krijgen. Ondertussen heb je dan ook meteen last van je beperkte referentiekader. Kinderen hebben daar nog geen last van, zolang ze de gelegenheid krijgen om te mogen ontdekken. De WeDo 2.0 leent zich daar uitstekend voor terwijl ze toch ook heel veel leren. Ik ga hier geen pleidooi houden voor FLL Junior want dat verdient veel meer aandacht met gedetailleerde informatie. Die komt vanuit Stichting Techniekpromotie via de regiopartners naar de scholen. Maar het is zeker de moeite waard! Nog even geduld….

Robotwedstrijden

blog 3 foto2Na de workshop ben ik de sfeer gaan proeven bij de robotwedstrijden. Wat een feest! Tussen de wedstrijden door wordt er gezongen en gedanst, waarbij ook de Nederlandse ‘stempel’ duidelijk aanwezig is. Kenny en Dick vermaakten de kids met enorme passie en plezier. Prachtig om te zien….

Veel plezier tussen de wedstrijden door en enorm serieus tijdens de wedstrijden. Zoveel wordt snel duidelijk. Want de strijd is onverbiddelijk, hard en enorm spannend. Vaak gaat het tijdens het oefenen heel goed en tijdens de wedstrijden loopt er soms toch een belangrijk element net niet goed…. Dan is het niet altijd gemakkelijk te bedenken dat je al een kampioen bent als je hier je wedstrijd mag doen…. GRMBL! Zo, die moest er even uit! En dan, als alle wedstrijden achter de rug zijn, is het tijd om even om je heen te kijken wat er nog meer te beleven valt. Op naar Union Station, op naar FTC en FLL Junior!

blog 3-foto3

Nederlandse inbreng

De organisatie is tijdens het World Festival prima. Er rijden bussen van en naar het American Centre en Union Station. Dus binnen een paar minuten staat er een bus voor je neus en kun je mee. Bij binnenkomst werden we (ik was op sleeptouw genomen door het team uit Friesland: Just Normal) meteen voorzien van een veiligheidsbril. Verplicht bij de FTC, net als schoenen met dichte neuzen… We zagen nog net de wedstrijd van het Nederlandse team wat daar aan het werk was en konden daarna nog even kijken naar de allerlaatste wedstrijd. Het ziet er spectaculair uit, en de opdrachten zijn van een behoorlijk niveau. Ik vergelijk natuurlijk met de Robot van FLL, maar dat is geen handige vergelijking. Kortom: een goed idee om eens goed uit te vogelen hoe het zit met FTC zodat ik beter snap hoe dit programma in elkaar steekt.

EXPO FLL Junior

blog3-foto4Van het ene uiterste naar het andere: FLL junior… De expo van deze jonge helden was te vinden in een naast gelegen ruimte in Union Station. Wat een werk was er in deze expo gestoken! Eind vorig jaar was ik te gast in Den Haag en heb ik ook de Expo gezien. Die deed overigens niet echt veel onder voor deze, al kwamen de deelnemers hier uit de hele wereld. En stiekem vroeg ik me af en toe af of de kleintjes alles wel helemaal zelf gemaakt hadden. Maar goed, wij weten dat we daar in Nederland erg streng op controleren.

Ondertussen kon ik de workshop van de ochtend over WeDo wel meteen beter plaatsen, al werd hier met oudere modellen gewerkt. Je ziet dan ook meteen wat voor impact mogelijk is als je met dit programma aan de slag gaat. Indrukwekkend!

Ik heb als Operational Partner ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het business network event en dat hoort er dan ook zeker bij. Voor die gelegenheid lopen heel veel medewerkers van de sponsors en partners van FIRST rond en soms is het mogelijk om daar een leuk gesprek mee aan te knopen. Het is dan leuk te merken dat, ondanks dat Nederland maar een postzegel is in vergelijking met de VS, ze ons wel kennen. Hier en daar worden we verward met Duitsland of Denemarken maar een kniesoor…. Enfin. Veel respect voor de omvang van onze FLL en dat is toch ook een compliment voor Stichting Techniekpromotie en zeker ook voor de Regiopartners! De problematiek die wij in het onderwijs tegenkomen zie je eigenlijk ook in de VS, misschien nog wel ernstiger door de omvang van het land en de bureaucratie die echt vreselijk schijnt te zijn.Nog een dag te gaan… Wordt vervolgd!

Brigitte van Helden

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s