Samenwerking met Summa College

Het is bijna zover! De Eureka!Day 2016. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Zo wordt ook door de studenten van het Summa College de laatste hand gelegd aan de testopstellingen. Vandaag ben ik bij het Summa College langs geweest om te zien hoe de opstellingen zijn geworden. Ik kan je vertellen: het resultaat mag er wezen! Om de wedstrijdspanning er nog even in te houden, zal ik in dit blog niet teveel verklappen.

Door: Sanne Respen

Tijdens de Eureka!Day presenteren leerlingen van het vmbo en havo/vwo hun innovatieve en technische oplossing aan opdrachtgevers, zoals ING, ASML, ProRail, het Ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat en Océ. Een aantal oplossingen wordt niet alleen gepresenteerd, maar ook getest op de werking in de praktijk. Zo kregen havo/vwo-leerlingen uit leerjaar 2 van Defensie de opdracht een nieuw, militair voertuig te ontwerpen. Tijdens de Eureka!Day wordt het prototype van de leerlingen getest. Is het voertuig bestand tegen obstakels op de weg? Blijft het drijven? Is het goed bestuurbaar? De studenten van het Summa College hebben hiervoor een levensgrote testbaan gemaakt met allerlei obstakels en brokstukken, alsof het een echt oorlogsgebied betreft.

Een hele andere opdracht is die van ASML. In de machines van ASML wordt gebruik gemaakt van licht om patronen af te beelden die chips moeten vormgeven. Tijdens de Eureka!Day wordt dit proces door havo/vwo leerlingen nagebootst met spiegels en een laserstraal. De leerlingen dienen, net zoals de machines van ASML, zo nauwkeurig mogelijk een target te raken. De Summa studenten hebben onder andere een frame ontworpen voor deze targets. Over elk detail is nagedacht, zo hebben de targets een fluoriserende kleur, zodat ze in het donker zichtbaar zijn. De jurering vindt namelijk plaats in een donkere ruimte, zodat de laserstraal goed te zien is.

Een ander mooi voorbeeld is de testopstelling van Océ. Tijdens ons eerste bezoek aan het Summa College (een aantal weken geleden) hadden de studenten verschillende ontwerptekeningen gemaakt van de testopstelling. Het zag er toen al fantastisch uit. Ze hebben een echte printer ontworpen. De havo/vwo-leerlingen dienen namelijk voor Océ een printkop te maken die razendsnel kan printen. Tijdens de Eureka!Day wordt de printkop van de leerlingen in de houder van de testopstelling gezet en wordt getest of de printkop consistent en snel kan printen. Zoals je kunt zien op onderstaande foto hebben de studenten niet alleen goed nagedacht over de criteria waaraan de testopstelling moet voldoen, maar ook over het aspect van ‘techniekpromotie’. Zo geeft een van de studenten aan: “het bedieningspaneel van de testopstelling is transparant, zodat de elektronica voor de leerlingen en bezoekers goed zichtbaar is. Het is immers wel techniekpromotie wat we hier doen.”
Een mooie quote die ik hier even wilde citeren. Wat me opvalt, is de gedrevenheid van de studenten. Tijdens elk bezoek vertellen de studenten enthousiast waar ze de afgelopen weken mee bezig zijn geweest. Ik realiseer me dat we met de Eureka!Cup enerzijds vmbo en havo/vwo leerlingen (nog voor hun studiekeuze) enthousiast proberen te maken voor een technische studie en -beroep en anderzijds, door de samenwerking met het Summa College, studenten (die weliswaar al gekozen hebben voor een technische opleiding) laten ervaren hoe het is om voor een opdrachtgever te werken. Op deze manier doen ze alvast praktijkervaring op die ze straks goed kunnen gebruiken als ze met hun opleiding klaar zijn. Daarnaast denken ze ook nog eens met ons mee over hoe we middelbare scholieren kunnen enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. Een mooie manier van samenwerken die we hopelijk nog lang kunnen voortzetten!

EDay 2016 - IMG_2416

Voorbereidingen Eureka!Day 2016

Voorbereidingen Eureka!Day 2016

 

De Eureka!Day voor havo/vwo vindt op donderdag 19 mei bij het Nationaal Militair Museum in Soest plaats. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Meer informatie over deze dag vind je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s