Een geweldig FLL TrashTrek-seizoen

Auteur: Mart Koster, team aFvaLLbusters, basisschool de Telgenborch

De eerste woensdag van dit schooljaar kwamen we al bij elkaar met ons FLL-team. We hebben eerst de missies opgebouwd. Maar toen wisten we nog niet dat we zo ver zouden komen!

Dit is mijn 2e FLL-jaar. En ik ben hier met heel veel plezier aan begonnen. Waarom? Bij de FLL valt veel te leren! Van het bouwen en programmeren kun je erg veel leren, maar ook van het onderzoek. En ik heb ook heel veel geleerd van het gedeelte Teamwork! We hebben veel lol gehad en eigenlijk gaat het daar ook om bij de FLL. Beide jaren ben ik programmeur geweest in ons team. Omdat ik dit jaar wat meer ervaring had dan mijn mede-programmeur, kon ik het hem leren. Nu weet hij ook hoe hij de EV3 programmeert! Ons team de aFvaLLbusters bestaat uit 8 kinderen: Zara, Melik, Gabriël, Deniz, Furkan, Geordi, Gilano en ik (Mart).

aFvaLLbusters, BS de Telgenborch 2

Ons onderzoek

Voor ons onderzoek zijn we bij het afvalverwerkingsbedrijf Twence geweest. Daar werd ons verteld dat glas een probleem was in de verbrandingsoven. We maakten een enquête, waaruit bleek dat bijna iedereen zijn glas naar de glasbak bracht. Het probleem was dus alleen een probleem voor Twence, dus zochten we een ander probleem. We ontdekten dat mensen hun plastic afval niet naar het verzamelpunt brachten om het in te zamelen, maar dat ze het in de grijze container stopten. We hebben onderzocht waarom mensen dat deden. De reden was dat als je het een keer niet wegbracht dat het plastic dan begon te stinken. Maar daarna moest je ook met grote zakken sjouwen. Bovendien trok het ongedierte aan, dus dat zijn genoeg redenen om je plastic afval niet weg te brengen maar gewoon in de container te proppen. Daarom wilden we het plastic afval kleiner maken, met onze PressBuster! Hierdoor hoeven mensen met minder grote zakken te slepen. Maar dan konden mensen het in de container doen en dat wilden we juist voorkomen. Daarom besloten we mensen te belonen voor het wegbrengen van hun plastic. Voor het inleveren van plastic kun je punten krijgen op je pasje, waarmee je korting kunt krijgen. We hebben ons idee voorgesteld bij de gemeente Almelo en zij vonden ons idee zo goed dat ze het op de scholen in Almelo in willen voeren!

De Regiofinale

Na een aantal weken werken was het zover: het was tijd voor de regiofinale in Enschede! Onze robot deed het erg goed. Net zoals onze presentaties; die verliepen ook geweldig. Datzelfde gold voor het andere FLL team van onze school, de aFvaLLbeesten! Ons team viel ook nog in de prijzen, want we kregen de Robotprestatieprijs en zelfs de Hoofdprijs! En de aFvaLLbeesten? Die waren ook heel erg blij, want zij bereikten de 2e plaats. En zo bereikten we met 2 FLL-teams de Benelux-finale!

De Benelux-finale

Wie de Regiofinale wint, mag door naar de Benelux-finale! En daar zijn we heen geweest. Omdat het een heel eind rijden was naar Villa Flora in Venlo, hebben we met z’n allen overnacht bij Center Parks. Dat was heel gezellig! Op de finale zelf reed onze robot minder goed, maar qua presentaties en teamwork zat het zeker goed! De aFvaLLbeesten zaten helaas niet in de top 5, en mochten dus ook niet door naar het Open Europees- of Wereldkampioenschap. Ons team heeft veel plezier gehad, maar we hadden er eigenlijk maar weinig vertrouwen in dat we in de top 5 zaten. Maar het is ons toch gelukt, dus mochten we door naar het OEC 2016 op Tenerife!

Het Open Europees kampioenschap

Iedereen was heel blij dat we nog een finale verder mochten, maar hoe kom je zo snel aan geld voor vliegtuigtickets? Bovendien moet je ook nog ergens overnachten. Dus hebben we sponsoren gezocht. Daarnaast organiseerden we een schoolfeest en een open avond. Om naar het schoolfeest te gaan had je een kaartje nodig, die we onder schooltijd verkochten. De open avond mocht je gratis heen, maar voor eten & drinken en spelletjes moest je betalen. En zo zijn we naar Tenerife gegaan! Eenmaal op Tenerife moesten we anderhalf uur rijden met de bus naar Santa Cruz. Daar vond de wedstrijd plaats. We hebben even rondgekeken en even later gingen we naar het wedstrijdgebouw. Voor de deuren stonden super veel buitenlandse teams! Ons team heeft contact met een Amerikaans FLL-team, de TAZ Bots. Zij speelden een spel dat wij ook kenden! Even later mochten we onze Pit inrichten en we gingen enthousiast te werk. Naast ons zat een Braziliaans team, waar we veel contact mee hebben gehad. Bij de robotwedstrijden, verdeeld over 2 dagen deed onze robot het niet heel goed, maar wel steeds beter. Onze presentaties gingen wel heel goed, en onze yell was ook goed te horen. Maar we moesten onze presentaties in het Engels houden, wat voor sommigen best spannend was. Op de laatste dag vond de prijsuitreiking plaats. Omdat onze robot niet echt geweldig reed, verwachtte niemand een prijs. Maar toen was de “Rising Star Award” aan de beurt. Wie die prijs krijgt is heel erg opgevallen bij de jury, die erg hoge verwachtingen van het team heeft. Als eerste werd de 3e Rising Star Award uitgereikt. En die was voor ons!
De volgende dag was het alweer tijd om terug naar huis te gaan, weg van het mooie Tenerife. Toen we waren geland op vliegveld Weeze stonden onze ouders ons al op te wachten. Daarna zijn we nog één keer bij elkaar geweest om het seizoen af te sluiten.

Waarom de FLL?

Ons team de aFvaLLbusters vindt het heel leuk om met techniek bezig te zijn! En daarom promoten wij de FLL ook, bijvoorbeeld op de High Tech dag in Almelo. Bent u iemand die graag techniek promoot onder de kinderen? Dan is de FLL een perfecte manier om kinderen te stimuleren om met techniek aan de slag te gaan!
Ik hoop dat jullie ook mee gaan doen met de FLL en ik wens jullie daar heel veel succes bij!

Mart Koster, namens de aFvaLLbusters

aFvaLLbusters, BS de Telgenborch 1

de aFvaLLbusters

de aFvaLLbusters

Een gedachte over “Een geweldig FLL TrashTrek-seizoen

Plaats een reactie