LEGO League team ‘Frencken’s Future’ en hun reis naar het World Festival in St. Louis

Auteur: Geert van Birgelen (coach Frencken’s Future)

Op zondag 23 mei vertrok het team Frencken’s Future naar Amerika voor deelname aan het World Festival in St. Louis, het wereldkampioenschap van FIRST® waar honderden internationale teams van de (junior) Lego League, Tech Challenge en Robotics elkaar ontmoetten om hun werk te presenteren.

Het World Festival vond plaats op verschillende locaties in St. Louis; de Lego League en Robotics competitie vonden plaats in het ‘American Center’ in het hart van de stad terwijl de junior Lego League en de Tech Challenge iets verderop werden gehouden in het ‘Union Station’. Daarnaast was er een grote technische innovatie beurs waar verschillende bedrijven hun producten en diensten toonden.

De jongens van het Lego League team van het Eindhovense mechatronica bedrijf Frencken Europe reisden via Brussel naar Atlanta en van daaruit vlogen ze door naar St. Louis. De heenreis verliep niet vlekkeloos, door administratieve problemen met de ESTA visa kon één teamlid niet gelijk meereizen en kwam met zijn ouders een dag later pas aan.

Onderweg ontmoetten we al een Italiaans Lego League team, die toevallig ook naar het zelfde hotel gingen als wij. Ook de deelnemers van het Robotics team van de Fontys uit Eindhoven ‘team Rembrandts’ kwamen we in Atlanta tegen, duidelijk herkenbaar in hun oranje tenue.

In ons hotel net buiten het centrum zaten meerdere Lego League teams, de Italianen maar ook een Sloveens en Amerikaans team. De maandag en dinsdag waren bedoeld om een beetje uit te rusten van de reis en om aan de Missouri tijd te wennen die zeven uur verschilt met Nederland. De jongens hadden het gelijk naar hun zin en genoten van het zwembad en Amerikaanse hamburger en wafel ontbijt.

Woensdag was de eerste officiële dag van het World Festival, met name bedoeld voor team registratie en opbouw van de PIT area. Met hulp van Dick van der Lee, sales vertegenwoordiger van de Frencken machine fabriek en ervaren Lego League presentator, waren we snel ingecheckt en begonnen we met het opbouwen van de PIT. Voor de aankleding van de PIT hadden we spullen uit Nederland meegenomen zoals een grote luchtpomp gedreven marine boot, vlieger-meeuw, infra rood camera, laptop, oranje vlaggetjes en veel giveaways zoals flyers, stroopwafels, mini klompjes en Frencken logo’s uit de machinefabriek. Een grote doek met sponsor logo’s werd als achterwand geplaatst. Om alles goed te bevestigen werden er bij de plaatselijke bouwmarkt nog wat buizen en bevestigingsmaterialen gekocht. Onze PIT zag erg gezellig ‘Nederlands’ uit. Ook andere teams hadden er iets moois van gemaakt, het was leuk om bij de andere teams een praatje te gaan maken en hun werk te bewonderen.

Op de donderdag stonden de presentaties op het programma. Snel op elkaar volgde de project presentatie over ons thema ‘vluchtelingen detectie met behulp van geelpoot meeuwen’, de technische jurering van de robot en de team activiteit + beoordeling van het teamwerk. Voor de presentaties hadden we posters geprint die de kinderen gebruikten ter illustratie en houvast. Van te voren hadden we nog even goed geoefend in een apart kamertje zodat alles in het Engels en met overtuiging er uit kwam. De project presentatie en technische presentatie verliepen goed, de jury begreep de uitleg en was onder de indruk. De team opdracht verliep wat moeizaam, de jongens kregen de opdracht om met rietjes een zwevende constructie te bouwen hetgeen niet echt gelukt was. De presentatie over de core values (teamwerk) ging wel soepel.

Op donderdag werd ook de eerste keer met de robot gereden op de wedstrijd tafel. De aankondigingen van de teams die gingen rijden ging erg uitbundig, met team liedjes en gejuich werd het mooie van de internationale setting benadrukt. Al die teams uit de hele wereld met dezelfde passie en trots gaf een fantastische sfeer in de wedstrijd area. De donderdag was bedoeld als oefenronde voor de robot, de punten telden dan ook nog niet officieel mee. De robot van Frencken’s Future deed nog niet helemaal wat we hadden gehoopt, er werd dan ook nog het een en ander bijgesteld. Aan het eind van de dag was de officiële opening van het World Festival in het Edward Jones stadion.

Op de vrijdag waren de officiële robot wedstrijden. Frencken’s Future reed in de ochtend de drie ronden tegen verschillende andere teams. De tweede ronde leverde onze hoogste score op. In vergelijking met de andere teams was duidelijk dat we dit keer niet in de prijzen zouden vallen; er waren verschillende teams die echt veel meer punten behaalden dan wij en die duidelijk verder waren met de uitwerking van hun technische LEGO robot. Het was echt fantastisch om te zien hoe de robot van het (winnende) Duitse team over de tafel reed met hoge precisie en hoge snelheid zonder fouten te maken bij de uitvoering van de missies.

Vrijdagavond gingen we met zijn allen naar een lokale baseball wedstrijd van de St. Louis Cardinals. Dit was een hele leuke ervaring, echt Amerikaans met veel show, hotdogs en cola tijdens de wedstrijd. Ook andere FIRST® teams waren aanwezig, een heel bijzondere sfeer.

De zaterdag begon al weer vroeg met de robot finales van de beste acht teams en de uitvoering van een paar project presentaties op het grote podium. Dit werd opgevolgd door de medaille ceremonie, iedere deelnemer ontving een medaille en in een lange ‘high five’ rij werd ieder team gehuldigd.

In de middag was de beker uitreiking. Voor alle onderdelen van de competitie (project, core values en robot) waren er diverse bekers te winnen. Het was er spannend en natuurlijk hoopte ook Frencken’s Future op een prijs. Mijn persoonlijke hoop lag op de project innovatie prijs, we hadden echt een goed idee uitgewerkt voor een reëel maatschappelijk probleem dat erg actueel is (in ieder geval in Europa). Helaas mocht het niet zo zijn, de bekers gingen naar een deel van de andere 108 deelnemende teams. Wel jammer, het was zeker fijn geweest als we een beker mee naar huis hadden mogen nemen. Maar zoals al eerder gezegd; meedoen is belangrijker dan winnen en deze internationale deelname was een unieke gelegenheid voor de jongens van Frencken’s Future om deze fantastische ervaring op te doen.

Het World Festival werd ’s avonds afgesloten, wederomin het Edward Jones stadion. De organisatie had gevraagd of iemand van Frencken’s Future de aankondiging kon doen van de directeur van FIRST. Deniz wilde dit graag doen en hij stond daar dan ook voor 30.000 mensen in de spotlight. Aan het einde van de avond kregen we nog de kans om de oprichter van FIRST te ontmoeten, Dean Kamen. Toevallig liep hij rond in het Marriott hotel waar wij nog een hapje waren gaan eten. Hij was erg open en ging graag met de jongens nog even op de foto.

Al met al was dit een hele mooie ervaring waar ik als coach van het team erg trots op ben. De jongens hebben er hard voor gewerkt, maar ook de steun van sponsoren, collega’s, ouders en helpers heeft dit mogelijk gemaakt. Ik wil iedereen dan ook heel erg bedanken die daar zijn steentje aan bij heeft gedragen.

Filmpje_op_YouTube_in_St_Louis

Geert van Birgelen, coach Frencken’s Future

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s